www.eladokiskutya.humai dátum: 2019. február 23., szombat
Látogatók eddig: 2038962 / 19245
kutyák és gazdáik internetes portálja
 
 
 
Üdvözöljük portálunkon!
 
 
Dijmentes szolgáltatás! Ha tud kutyákkal kapcsolatos eseményről, rendezvényről, tájékoztassa olvasóinkat!
 2019 február hó - naptár 
H K Sze Cs P Szo V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Az aktuális időszakra még nincs esemény bejegyzés!
További ESEMÉNYEK»
Linkcsere partnereink:
kutya.lap.hu
kutyasport-verseny.lap.hu
Kutyasport
A kutya különleges társa az embernek. Évezredek óta jelen van életünkben, és nem véletlen, hogy annyi faj közül ő lett, aki ennyire szoros kapcsolatba került velünk. Alapvetően falkaállat, szociálisan érzékeny, érzelmileg képes kötődni, ezért nagyon sikeresen épül be a családba, és annak részének tartja magát. Elfogadja az embert falkavezérnek, és rábírható, hogy eleget tegyen utasításainak, még akkor is, ha számára az teljesen értelmetlennek tűnik. (Pl. adott helyen maradjon ülve, stb.) az állatvilágban egyedülálló módon képes érteni az ember non verbális és verbális jeleit, és érzelmileg is összehangolódik vele.
Mindenféle komolyabb képzés nélkül is imádattal tudunk fordulni kutyánkhoz, mégis érdemes több szempontból is időt, energiát és esetlegesen pénzt fordítani legalább az alapvető engedelmességi feladatok megtanítására.
További részletek»
A kutyáról érdemes tudni, hogy aktív és fontos szereplője szeretne lenni a „falkának”, családnak, ezért mindenképpen vágyik valamiféle elfoglaltságra, feladatra. Többnyire óriási mozgásigénnyel rendelkezik, amit célszerű fizikai és szellemi egészsége fenntartása érdekében kielégíteni. Éppen ezen okokból kifolyólag, mind a kutyának, mind a gazdának megelégedésére és egészségére válik, ha választanak valamilyen sportot, szabadidős tevékenységet, vagy munkát, amelyet rendszeresen, és közösen végeznek. Számos ilyenre van lehetőség. Szeretnék némi ízelítőt adni ezekből a teljesség igénye nélkül azokra koncentrálva, melyek országunkban fellelhetők.
Sportok, szabadidő
٠ Egyszerű séta, túra, biciklis futtatás
  A legegyszerűbb mozgásformák, amiket bármikor választhatunk. További részletek»
٠ CaniCross (kutyás terepfutás)
  Versenysport. Lényege, hogy az ember és a kutya egy flexibilis pórázzal összekötve fut, és így teljesítik a megadott távot. További részletek és video megtekintése»
٠ Bikejöring (kutyás terepkerékpározás)
  A canicross elvén alapul, azonban itt az ember kerékpáron halad, a kutya pedig az elé van befogva. A kerékpáron vagy van hajtólánc, vagy egyáltalán nincs is. A versenyen kötelező a bukósisak, kesztyű, térd- és könyökvédő használata. Kialakulóban lévő ága a caniroll, mikor az ember rollerrel halad a kutya mögött. Video megtekintése»
٠ Flyball
  Versenysport. Csapatokkal végzik. Egyszerre két csapat méri össze tudását. 4-6 kutya alkot egy csapatot. A feladat, hogy a startvonalról indulva a kutya négy ugróakadály teljesítésével villámgyorsan megtegye az egyenes távot a flyball gépig, amit működésbe hoz a lábával. A gép egy labdát lő ki, amit a kutyának el kell kapnia, majd visszaszaladni a labdával a szájában, ugyancsak az akadályok teljesítésével a kiinduló pontig. Ahogy a kutya a startvonalon átér, indulhat a csapat következő tagja. Video megtekintése»
٠ Frisbee, vagy kutyás dobókorong
  Versenysport, de a gazda és a kutya szórakozására is űzhető, mozgalmas játék. A lényege, hogy a gazda elhajítja a dobókorongot, amit a kutya a levegőbe szökkenéssel elkap, majd visszaszalad vele a gazdájához. A versenysportnak két változata van. Egyik, a távolsági dobókorong, mikor egy 40 méter hosszú pályán kell minél távolabb dobni a dobóvonal mögül a korongot úgy, hogy a kutya elkapja. Mindenki egyszer dob, minél messzebb kapja el a kutya, annál több pontot ér. További részletek és video megtekintése»
٠ Odedience
  A kutyák engedelmességének egymással összevethetőségét lehetővé tévő versenysport. Minden kutya részt vehet rajta fajtakorlát nélkül. Különböző nehézségi szintek vannak. Engedelmességi, apport, és akadályugrási gyakorlatokra alapul de szimat-azonosító elemeket is tartalmazhat. Ennél a sportnál a kutya és vezetőjének a kapcsolata, megértése, kölcsönös együttműködése a mérce.
٠ Agility
  Rendkívül népszerű, mozgalmas ügyességi versenysport. Bármilyen fajtiszta, vagy keverék kutya űzheti. Lényege, hogy egy a bíró által megtervezett pályán 12-20 akadályt kell teljesíteni, a lehetőleg minél kevesebb hibával. Az idő is számít, de másodlagos. Az akadályokat a bíró által meghatározott sorrendben kell teljesíteni. A kutyákon nem lehet póráz, őket csak hang- és kézjelekkel irányíthatja a gazdája. Kimagasló partnerkapcsolatot kíván meg kutya és gazdája között. További részletek és video megtekintése»
٠ Dog dancing, avagy kutyás szinkronmozgás zenére
  Fiatal kutyasport, feltehetően nagy népszerűség előtt áll! Bármilyen fajtájú, vagy keverék kutya űzheti. Lényege, hogy a kutya és felvezetője látványos elemekkel átszőtt, leginkább fegyelmező gyakorlatokra, szabadon követésre emlékeztető kűrt mutat be zenére, ami nagy mértékű koncentrációt és tökéletes összjátékot követel mind a kutya, mind az ember részéről. Csak úgy lehet harmonikus, ha mindkét fél teljes odaadással erre törekszik. Igazi látványos, kutya-gazda kapcsolatra alapuló sport! Két típusát különböztetjük meg. További részletek és video megtekintése»
٠ Mondioring
  A mondioring leginkább az őrző-védő sporthoz hasonlítható, de metodikájában, felépítésében, értékelésében vannak eltérések. További részletek»
٠ Agárverseny
  Leggyakoribb agárverseny az úgynevezett pályaverseny, amikor is egy O alakú pályán futnak a kutyák. Boxból indulnak, maximum hatan egyszerre. Műnyulat húznak a kutyák előtt. Az egyes fajták testmérete és képessége között komoly eltérés lehet, ezért külön futamokban indulnak a különböző képességű csoportok. A kis testű agarak versenytávja 350 m, a nagyobb testűeké 480 m. További részletek»
Munkatársak, munka kutyák
  A kutya számos területen kiegészíti az embert. Érzékszervei kifinomultabbak, fellépése sokszor eredményesebb, mint az emberé (őrző-védő munka esetén pl. a kutya elrettentő hatással bír). Az alábbi munkakörökben alkalmaznak speciálisan kiképzett kutyákat. Amennyiben az ember szeretné kutyáját valamilyen fontosabb cél érdekében alkalmazni, speciális feladatokra is kiképezheti. Ez esetben szigorú vizsgakövetelményeknek kell megfelelni.
a. Munkák és/vagy sportok– ezeknek a sportoknak egy része olyan munka elvégzésére vagy imitálására irányul, melyek napjainkban már elvesztették korábbi jelentőségüket, azonban egy-egy fajta kitenyésztésének alapvető céljai voltak. Ezeknek a sportoknak az űzése, illetve az egyes fajták esetében a munkavizsgák megkövetelése az eszköz arra, hogy a sokszor évszázadokon át tartó gondos tenyésztői munkával kialakított értékes munkaképességek ki ne kopjanak a fajtákból.
  ٠ Szánhúzás Részletek»
  ٠ Terelés Részletek»
  ٠ Vadászat Részletek»
  ٠ Munkakutya sport Részletek»
b. Munkatársak
  ٠ Szarvasgomba-kereső Részletek»
c. Mentő kutyák a mentőkutya kiképzése egész embert kíván. Olyan elkötelezett embereknek való, akik bármikor képesek kutyájukkal embertársaik segítségére sietni, és a kutya erre való felkészítésére hajlandóak szabadidejük jelentős részét rááldozni. Mindezt önkéntes alapon. A bevethető kutyáknak nagyon szigorú vizsgakövetelménynek kell megfelelniük.
  ٠ Területkutató Részletek»
  ٠ Romkutató Részletek»
  ٠ Lavinakutató vagy hegyi mentő Részletek»
  ٠ Vízi mentő Részletek»
  ٠ Tűzfészekkutató Részletek»
d. Segítő kutyák
  ٠ Vakvezető Részletek»
  ٠ Mozgássérült segítő Részletek»
  ٠ Halló, vagy siketeket segítő jelző kutya Részletek»
  ٠ Terápiás kutyák Részletek»
e. Fegyveres erők szolgálati kutyái
  ٠ Járőr Részletek»
  ٠ Őr, objektum őr, vagyonbiztonsági kutyák Részletek»
  ٠ Terrorelhárító, vagy speciális elfogó Részletek»
  ٠ Nyomkövető Részletek»
  ٠ Robbanóanyag és kábítószer kereső Részletek»
  ٠ Hullakereső Részletek»
  ٠ Szagazonosító Részletek»
Vissza az oldal tetejére»
 
Elfelejtette jelszavát?
SPORTVIDEÓ
A többi sportvideóhoz
kattintson IDE!
FÓRUM
ALBUM
Pedró
MEGEMLÉKEZÉS
 
Jack
dobermann
2000-2008
 
Akkord 2000 Reklámstúdió Kft.
eladokiskutya.hu © Minden jog fenntartva!